Sunday, November 16, 2008

PAI!/PIE!


Today has bee the big pie-baking- day! An applepie to be precise. I've never made a pie where you're supposed to roll out the crust befor, so i was a bit nervous. But it turned out there was no reason to be afraid, it was all very easy. Even making the lattice was a piece of pie(lol.....i just had too...). And it turned out so good, i'm sure gonna be making this again! The lemon juice gave it just the tang needed to avoid it from being to sweet. It was very nice to have a cup of coffee, piece of pie and watch this fall's very first snow flurries. It's crazy though, it's mid november, and we're getting the first snow now. It's just sooo late.

The pie was a recipe from Kris , and you'll find the recipe in english here The rest of this post will be in norwegian only.
----
Ja, i dag har altså vært den store pai-bake-dagen! En eplepai for å være mere nøyaktig. Jeg har aldri lagd en pai hvor deigen skulle kjevles før, så jeg var litt spent. Men det var ikke noe å være redd for i det hele tatt, det var veldig lett, og det å lage gitteret oppå var heller ingen heksekunst. God ble den også, så denne blir nok lagd flere ganger. Sitronsaften gjorde den litt syrlig, sånn at det ikke ble overveldende søtt heller. Var koselig å lage kaffe, ta et stykke pai og se på årets første snøvær!

Paien var Kris sin oppskrift. Jeg har oversatt det til norsk, mens du finner den på engelsk her.

Kris eplepai

Fyllet
6-8 medium store epler
1,25 dl sukker (Eventuelt litt mer eller mindre, det kommer an på eplene)
2 ss hvetemel
3 ss sitronsaft
1 ts muskat
1 ts kanel

Skrell og del eplene i små terninger Bland i sukker, hvetemel og krydder. Bland godt, dekk med plast og sett i kjøleskapet i minst en time. Dette er vikig, da dette gjør at smaken fra krydder og sitronen får trekke inn i eplene. Eplene vil også gi fra seg en del veske som gjør at paibunnen ikke vil bli for myk.

Deigen
250 gram kaldt smør
7 dl hvetemel
3ss sukker
3/4 dl iskaldt vann

Bland sukker og mel, og bland inn smøret. (Jeg brukte en foodprosessor, men du kan bruke hendene også og smuldre smøret og melet sammen). Spe vannet inn sakte, og når deigen begynner å klumpe seg, tar du den ut av bollen og knar den sammen. Det er ikke sikert du trenger å bruke alt vannet. Del deigen i to og pakk de inn i plast og legg i kjøleskapet. La deigen være kaldt i minimum 30 minutter, men helst en time.

Ta ut den ene deigbiten, og kjevle den ut på melet bord. Kle en paiform med deigen og ha i fyllet. Pass på å klem ut mest mulig fuktighet fra fyllet. Ta ut den andre deigbiten og kjevle denne også ut, Nå kan du enten ha den oppå paien, og bare skjære hull i toppen og prikke med gaffel, ellers så kan du lage et flettemønster slik som jeg har gjort. Her kan du se hvordan man lager et flettemønster.

Steik paien midt i ovnen på 200 grader i 15 minutter, og deretter på 170 grader i 35-40 minutter. Det kan være at du må dekke over paien med bakepapir hvis den blir for brun.
Denne paien er veldig god å spise lunken med litt is eller krem til.

3 comments:

Tammi said...

Wow Jane, it turned out fantastic! I love apple pie, I should make one too! :) Enjoy every bite.
Hugs, Tammi

Rachel Hope said...

YUM! It looks Fabulous!!! I can't believe it was your first pie and it looks that awesome!

Anonymous said...

Looks yummy Jane!!!
LOSTie Debbie